← Tillbaka till alla recept

Statiskt genererad

Beef Tagine

En långkokt, mustig nordafrikansk gryta med mört nötkött, exotiska kryddor och torkad frukt – perfekt som värmande middag för familj eller sällskap.

Tid

4 h

Portioner

8 portioner

Svårighetsgrad

Svår

Favoriter

0 favoriter

nordafrikanskgrytalångkoknötköttexotiskfamiljemiddagsött-salt
4.0 ★ (1)
Beef Tagine

Ingredienser

8
portioner
  • 1 kg högrev (chuck roast), skuren i bitar.
  • 1 tsk salt.
  • 1 tsk svartpeppar.
  • 1 tsk paprika (vanlig).
  • 0,5 tsk kanel.
  • 1 tsk spiskummin (cumin).
  • 1 tsk koriander (mald).
  • 2 msk oliv- eller matolja.
  • 1 medelstor gul lök, hackad.
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade.
  • 2 tsk färsk ingefära, finhackad.
  • 2 msk tomatpuré.
  • 1 burk (≈425 g) krossade tomater.
  • 3 dl köttbuljong (beef broth) eller mer.
  • 2 tsk spansk paprika (optional).
  • 1,5 tsk mald koriander.
  • 0,5 tsk mald spiskummin.
  • 0,3 tsk gurkmeja.
  • 2 morötter, skurna i större bitar.
  • 1 burk kikärtor (≈425 g), avrunna.
  • 12 torkade aprikoser.
  • 6 msk russin.
  • 8 små potatisar, halverade.

Anpassad från 8 portioner

Instruktioner

  1. 1

    Blanda salt, peppar, vanlig paprika, kanel, spiskummin och koriander och gnid in köttbitarna med denna kryddblandning.

  2. 2

    Hetta upp oljan i en stor gryta (gärna en tagine eller gjutjärnsgryta) på medelhög värme och bryn köttbitarna runt om tills de fått fin yta, ca 10 minuter.

  3. 3

    Tillsätt hackad lök och fräs tills den mjuknat, ca 6–7 minuter. Lägg i vitlök och ingefära och fräs ytterligare ett par minuter.

  4. 4

    Rör ner tomatpuré och låt fräsa några minuter, tillsätt sedan krossade tomater, buljong samt de övriga kryddorna (spansk paprika, mald koriander, spiskummin, gurkmeja). Koka upp.

  5. 5

    Sänk värmen, sätt på lock och låt grytan sjuda i ca 45 minuter.

  6. 6

    Tillsätt morötter och kikärtor, täck och fortsätt sjuda i ca 30 minuter.

  7. 7

    Rör i torkade aprikoser och russin, och fortsätt att sjuda med lock tills köttet är väldigt mört och såsen tjocknat — detta kan ta ytterligare 2 timmar beroende på köttets bitstorlek. Om såsen blir för tjock, tillsätt lite extra vatten eller buljong.

  8. 8

    Till sist, tillsätt de halverade små potatisarna under de sista ~25–30 minuterna av kokningen. Smaka av med extra salt och peppar vid behov.

  9. 9

    Servera rykande het, gärna med couscous, ris eller bröd som suger upp den mustiga såsen.

Dryckesförslag

Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer