Statiskt genererad
Al Kabsa
En smakrik och aromatisk ris- och kycklingrätt från Saudiarabien – långkokt kyckling och kryddigt basmatiris med russin och mandel, serverad festligt och gemensamt.
Tid
1 h 30 min
Portioner
10 portioner
Svårighetsgrad
Medel
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 60 g smör
- 1,4 kg kyckling
- 1 stor gul lök, finhackad
- 6 vitlöksklyftor, finhackade
- 0,5 dl tomatpuré
- 400 g krossade tomater med vätska (eller motsvarande färska)
- 3 morötter, rivna
- 2 hela kryddnejlikor
- 0,3 tsk riven muskotnöt
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 0,5 tsk malen koriander
- Salt och nymalen svartpeppar efter smak
- 950 ml hett vatten
- 1 kycklingbuljongtärning
- International Cuisine
- 500 ml basmatiris (skölj inte och blötlägg inte)
- 0,5 dl russin
- 0,5 dl skållade mandelspån, rostade
- 0,5 tsk saffran
- 0,3 tsk malda gröna kardemummakärnor
- 0,5 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen kryddpeppar (allspice)
- 0,5 tsk malda torkade lime (dried limes)
Anpassad från 10 portioner
Instruktioner
- 1
Smält smöret i en stor gryta eller holländsk ugn på medelhög värme.
- 2
Tillsätt kycklingbitarna, lök och vitlök och fräs tills löken är mjuk och kycklingen har fått lite färg.
- 3
Rör ner tomatpuré och låt puttra några minuter.
- 4
Tillsätt krossade tomater, rivna morötter, hela kryddnejlikor och alla kryddor inklusive kryddblandningen samt salt och peppar.
- 5
Häll i det heta vattnet och lägg i buljongtärningen, koka upp.
- 6
Sänk värmen, täck grytan och låt sjuda i ca 30 minuter.
- 7
Rör försiktigt ner riset i grytan, täck igen och sjud i ytterligare ca 35–40 minuter tills riset är mjukt. Tillsätt russinen under de sista 10 minuterna.
- 8
Lägg upp riset på ett stort serveringsfat, toppa med kycklingbitarna och strö över de rostade mandelspånen.
Dryckesförslag
Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer