Statiskt genererad
Chilli con carne
En smakrik och rejäl klassiker med kryddad köttfärs, bönor och tomater — perfekt för vardag eller samvaro.
Tid
1 h 10 min
Portioner
4 portioner
Svårighetsgrad
Lätt
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 1 stor gul lök
- 1 röd paprika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- 1 väl fylld tsk stark chilipulver (eller 1 msk mild)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk malen spiskummin
- 500 g mager köttfärs (nöt)
- 1 kött-buljongtärning
- 400 g krossade tomater (1 burk)
- 0,5 tsk torkad mejram
- 1 tsk socker
- 2 msk tomatpuré
- 410 g (ca) röd kidney-bönor
- Vanligt kokt långkornigt ris, till servering
- Gräddfil, till servering
Anpassad från 4 portioner
Instruktioner
- 1
Skala och finhacka löken.
- 2
Halvera paprikan, ta bort stjälk och kärnor, och hacka den. Skala och hacka vitlöksklyftorna.
- 3
Hetta upp pannan på medelvärme, tillsätt oljan och låt den bli varm.
- 4
Tillsätt löken och fräs i cirka 5 minuter tills den mjuknat och blivit lätt genomskinlig.
- 5
Tillsätt vitlök, paprika, chilipulver, paprikapulver och spiskummin. Rör om och låt fräsa ytterligare ca 5 minuter.
- 6
Höj värmen något, tillsätt köttfärsen och bryn den tills den är jämnt brun och inga rosa bitar finns kvar (cirka 5 minuter).
- 7
Smula ner buljongtärningen i 300 ml hett vatten och häll ner i pannan med färsen. Tillsätt de krossade tomaterna, mejram, socker och tomatpuré. Krydda med salt och peppar. Rör om väl.
- 8
Koka upp, sätt på lock, sänk värmen till låg och låt småputtra i 20 minuter, rör då och då så att det inte bränns vid.
- 9
Skölj och låt rinna av bönorna, tillsätt dem i chilin och koka utan lock ytterligare 10 minuter.
- 10
Smaka av med extra kryddning efter behov. Stäng av värmen, sätt på locket och låt chilin vila i 10 minuter så att smakerna hinner sätta sig.
- 11
Servera med ris och en klick gräddfil.
Dryckesförslag
Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer