← Tillbaka till alla recept

Statiskt genererad

Enkel citron- och smörfisk på 20 minuter

Denna enkla citron- och smörfisk tar bara 20 minuter och är en läcker och näringsrik middag.

Tid

20 min

Portioner

4 portioner

Svårighetsgrad

Lätt

Favoriter

0 favoriter

fisksnabb middagcitronsmör
5.0 ★ (1)
Enkel citron- och smörfisk på 20 minuter

Ingredienser

4
portioner
  • 4 fasta vita fiskfiléer (ca 15 cm långa, 2,5 cm tjocka, t.ex. torsk, hälleflundra eller mahi mahi)
  • 3 msk smält smör
  • Saft och zest från 1 medelstor citron
  • 0,3 tsk kosher salt (delat, plus extra efter smak)
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,3 tsk nymalen svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • Färskhackad basilika eller persilja (för garnering och smak)
  • Extra citronskivor för servering

Anpassad från 4 portioner

Instruktioner

  1. 1

    Använd pappershanddukar för att noggrant torka bort överflödig fukt från fiskfiléerna. Detta steg är avgörande för att fisken ska få en fin brynt yta i pannan - annars kommer den att ångas istället för att brynas. Ställ åt sidan.

  2. 2

    I en skål, kombinera smält smör, citronsaft och zest, samt 0,25 tsk kosher salt. Rör om för att blanda väl. Smaka av och tillsätt mer kosher salt om så önskas.

  3. 3

    I en separat skål, kombinera resterande 0,25 tsk kosher salt, paprika, vitlökspulver, lökpulver och svartpeppar. Tryck jämnt in kryddblandningen på alla sidor av fiskfiléerna.

  4. 4

    I en stor, tung panna över medelhög värme, hetta upp olivoljan tills den är varm. När oljan börjar fräsa, laga 2 fiskfiléer åt gången för att undvika överbeläggning; detta möjliggör jämn bryning.

  5. 5

    Laga varje sida tills fisken blir ogenomskinlig, känns något fast i mitten och är brynt, cirka 2-3 minuter per sida; häll lätt över lite av citronsmörsåsen medan du lagar, spara resten för servering. Var försiktig så att du inte överkokar, eftersom det kan resultera i en seg konsistens. Krydda med extra kosher salt och nymalen svartpeppar efter smak.

  6. 6

    Om så önskas, krydda med extra kosher salt och nymalen svartpeppar efter smak.

  7. 7

    Servera fisken med den återstående citronsmörsåsen, basilika eller persilja och citronskivor.

Dryckesförslag

Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer