← Tillbaka till alla recept

Statiskt genererad

Krispig kyckling med lime-smör

En läcker rätt med krispig kyckling och en smakrik lime-smörsås.

Tid

40 min

Portioner

4 portioner

Svårighetsgrad

Lätt

Favoriter

0 favoriter

kycklingmiddagsnabbenkelt
4.5 ★ (1)
Krispig kyckling med lime-smör

Ingredienser

4
portioner
  • 4 stora kycklinglår med ben och skinn (ca 900 g)
  • Salt och peppar
  • 1 msk jordnöts- eller rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1,2 dl kycklingbuljong eller 0,6 dl vatten
  • 3 msk färsk limejuice, plus klyftor för servering
  • 2 tsk lönnsirap
  • 3 msk kallt osaltat smör, skuret i bitar
  • Persilja, koriander, basilika eller myntablad, för servering (valfritt)

Anpassad från 4 portioner

Instruktioner

  1. 1

    Torka kycklingen och krydda med salt och peppar. Om du har tid, låt den stå i rumstemperatur i minst 10 minuter och upp till 30 minuter.

  2. 2

    Värm en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan och snurra pannan för att täcka botten. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt och stek utan att röra den tills skinnet är krispigt och gyllenbrunt, 20 till 25 minuter. Sänk värmen om kycklingen stänker för mycket eller blir brun för snabbt.

  3. 3

    Tillsätt vitlöken i pannan. Vänd kycklingen och stek tills undersidan är lätt brunad och köttet är genomstekt, cirka 5 minuter. Flytta kycklingen till en tallrik, skinnsidan upp. Ta bort all utom 3 msk av fettet från pannan och spara för annat bruk.

  4. 4

    Tillsätt kycklingbuljongen, limejuicen och lönnsirapen i stekpannan. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp på hög värme, sänk sedan värmen till medel och koka, rör om då och då, tills såsen reducerats med hälften, cirka 3 minuter. Tillsätt smöret och fortsätt sjuda, nu under konstant omrörning, tills det är inkorporerat; såsen kommer att tjockna och bli glansig när smöret smälter. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar efter smak.

  5. 5

    Servera kycklingen med såsen, limeklyftor och de valfria färska örterna (sprinklad med lite limejuice och lätt kryddad med salt och peppar).