Statiskt genererad
Kyckling Escabèche
En smakrik och syrlig kycklingrätt med en söt marinad.
Tid
45 min
Portioner
4 portioner
Svårighetsgrad
Medel
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 1 msk spiskumminfrön
- 1 msk korianderfrön
- 1 dl plus 0,5 dl olivolja
- 1 medelstor lök, hackad
- 1 medelstor morot, skalad och hackad
- 6 vitlöksklyftor, krossade
- 1 lagerblad
- 1,6 dl sherryvinäger eller rödvinsvinäger
- 4 kycklingben, lår och drumsticks separerade, torkade
- 1 serranochili, mycket tunt skivad
- 1,2 dl gyllene russin
- 1,8 dl mynta blad
Anpassad från 4 portioner
Instruktioner
- 1
Förvärm ugnen till 200°C. Rosta spiskummin- och korianderfrön i en torr medelstor kastrull över medelhög värme, rör om tills de doftar, cirka 1 minut. Tillsätt 1 dl olja, följt av lök, morot och vitlök och koka, rör om då och då, tills löken är genomskinlig men inte fått färg, cirka 5 minuter. Tillsätt lagerblad, vinäger och 1,2 dl vatten och koka upp blandningen. Sänk värmen och sjud i 1 minut. Ta bort marinaden från värmen; krydda med salt och peppar.
- 2
Krydda kycklingen generöst med salt och peppar. Värm resterande 0,5 dl olja i en stor gryta eller annan tung kastrull över medelhög värme. Arbeta i omgångar om det behövs, koka kycklingen, med skinnsidan nedåt, i ett enda lager tills skinnet är välbrunt och mycket krispigt, 8–12 minuter. Vänd bitarna och koka på andra sidan i 1 minut (om du lagar i omgångar, överför bitarna till en tallrik när de är klara). Kycklingen är inte helt genomlagad än. Återför kycklingen till grytan, ordna skinnsidan uppåt och placera bitarna sida vid sida för att bilda ett så jämnt lager som möjligt. Häll i marinaden (köttet ska vara mestadels nedsänkt, men du vill att skinnet fortfarande ska vara exponerat). Strö chili och russin överst.
- 3
Överför grytan till ugnen och baka, utan lock, tills kycklingen är genomlagad, 10–15 minuter (en snabbtermometer som sätts in i ett lår ska registrera 74°C). Låt vila i 10–15 minuter, toppa sedan med mynta.
Dryckesförslag
Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer