← Tillbaka till alla recept

Statiskt genererad

Nötbiryani med spiskumminraita

En snabb och smakrik biryani med nötfärs och en fräsch spiskumminraita.

Tid

30 min

Portioner

4 portioner

Svårighetsgrad

Medel

Favoriter

0 favoriter

Basmati RisKardemummaKanelstångNötfärsGrekisk YoghurtSnabbtVeckokvällEnkelGaram MasalaSpisGlutenfri
5.0 ★ (1)
Nötbiryani med spiskumminraita

Ingredienser

4
portioner
  • 3,6 dl basmatiris, sköljt
  • 5 kardemummakapslar
  • 1 (7,5 cm) kanelstång
  • 2 hela nejlikor
  • 4,8 dl låg-natrium kycklingbuljong
  • Kosher salt och peppar
  • 3 msk ghee
  • ½ stor vit lök, tunt skivad (ca 3,6 dl)
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk färsk ingefära, hackad
  • 2 tsk garam masala
  • ½ tsk mald Kashmiri chilikrydda eller ¼ tsk cayennepeppar
  • 0,3 tsk mald fänkål
  • 0,3 tsk mald gurkmeja
  • 1 stjärnanis
  • ½ tsk spiskumminfrön, delat
  • 0,5 kg nötfärs (helst 20 procent fett)
  • 1,8 dl grekisk naturell yoghurt, delad
  • 0,6 dl helmjölk
  • 1,2 dl grovhackade korianderblad och ömma stjälkar, delat

Anpassad från 4 portioner

Instruktioner

  1. 1

    I en stor gryta, kombinera ris, kardemumma, kanel, nejlikor, buljong och ½ tsk salt över medelhög värme; täck och koka upp. När det kokar, sänk värmen till låg och koka i 10 minuter.

  2. 2

    Under tiden, värm 2 msk ghee i en 30 cm nonstick stekpanna över medelhög värme. Tillsätt lök, krydda med salt och peppar och koka, rör om då och då, tills den mjuknar, ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré och koka, rör om, tills den doftar och är väl blandad, ca 2 minuter.

  3. 3

    Skjut lökblandningen åt ena sidan av stekpannan och smält den återstående 1 msk ghee på den tomma sidan. Tillsätt vitlök, ingefära, garam masala, chilikrydda, fänkål, gurkmeja, stjärnanis och ¼ tsk spiskummin; rör om tills väl blandat, ca 30 sekunder.

  4. 4

    Blanda kryddorna med lökblandningen tills de är väl kombinerade, tillsätt sedan nötfärsen och krydda med salt och peppar. Koka, rör om och bryt upp köttet i små bitar, tills det inte längre är rosa, ca 3 minuter (det kommer att bli klart tillsammans med riset). Stäng av värmen och rör i 0,6 dl av yoghurten tills den är väl blandad.

  5. 5

    Häll mjölken jämnt över riset, tillsätt sedan nötblandningen ovanpå i ett jämnt lager. Strö över hälften av koriandern, täck och koka tills köttet är mört och riset är genomkokt, ytterligare 8 minuter.

  6. 6

    Under tiden, i en liten skål, kombinera den återstående 1,8 dl yoghurten, ¼ tsk spiskummin och 2 msk vatten och krydda med salt och peppar. Blanda väl.

  7. 7

    Lufta försiktigt riset med en gaffel och kassera stjärnanis och eventuella andra synliga hela kryddor. Dela biryanin mellan 4 skålar och garnera med den återstående koriandern. Servera varm, med spiskumminraitan vid sidan av.

Dryckesförslag

Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer