Statiskt genererad
Nötbiryani med spiskumminraita
En snabb och smakrik biryani med nötfärs och en fräsch spiskumminraita.
Tid
30 min
Portioner
4 portioner
Svårighetsgrad
Medel
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 3,6 dl basmatiris, sköljt
- 5 kardemummakapslar
- 1 (7,5 cm) kanelstång
- 2 hela nejlikor
- 4,8 dl låg-natrium kycklingbuljong
- Kosher salt och peppar
- 3 msk ghee
- ½ stor vit lök, tunt skivad (ca 3,6 dl)
- 1 msk tomatpuré
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk färsk ingefära, hackad
- 2 tsk garam masala
- ½ tsk mald Kashmiri chilikrydda eller ¼ tsk cayennepeppar
- 0,3 tsk mald fänkål
- 0,3 tsk mald gurkmeja
- 1 stjärnanis
- ½ tsk spiskumminfrön, delat
- 0,5 kg nötfärs (helst 20 procent fett)
- 1,8 dl grekisk naturell yoghurt, delad
- 0,6 dl helmjölk
- 1,2 dl grovhackade korianderblad och ömma stjälkar, delat
Anpassad från 4 portioner
Instruktioner
- 1
I en stor gryta, kombinera ris, kardemumma, kanel, nejlikor, buljong och ½ tsk salt över medelhög värme; täck och koka upp. När det kokar, sänk värmen till låg och koka i 10 minuter.
- 2
Under tiden, värm 2 msk ghee i en 30 cm nonstick stekpanna över medelhög värme. Tillsätt lök, krydda med salt och peppar och koka, rör om då och då, tills den mjuknar, ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré och koka, rör om, tills den doftar och är väl blandad, ca 2 minuter.
- 3
Skjut lökblandningen åt ena sidan av stekpannan och smält den återstående 1 msk ghee på den tomma sidan. Tillsätt vitlök, ingefära, garam masala, chilikrydda, fänkål, gurkmeja, stjärnanis och ¼ tsk spiskummin; rör om tills väl blandat, ca 30 sekunder.
- 4
Blanda kryddorna med lökblandningen tills de är väl kombinerade, tillsätt sedan nötfärsen och krydda med salt och peppar. Koka, rör om och bryt upp köttet i små bitar, tills det inte längre är rosa, ca 3 minuter (det kommer att bli klart tillsammans med riset). Stäng av värmen och rör i 0,6 dl av yoghurten tills den är väl blandad.
- 5
Häll mjölken jämnt över riset, tillsätt sedan nötblandningen ovanpå i ett jämnt lager. Strö över hälften av koriandern, täck och koka tills köttet är mört och riset är genomkokt, ytterligare 8 minuter.
- 6
Under tiden, i en liten skål, kombinera den återstående 1,8 dl yoghurten, ¼ tsk spiskummin och 2 msk vatten och krydda med salt och peppar. Blanda väl.
- 7
Lufta försiktigt riset med en gaffel och kassera stjärnanis och eventuella andra synliga hela kryddor. Dela biryanin mellan 4 skålar och garnera med den återstående koriandern. Servera varm, med spiskumminraitan vid sidan av.
Dryckesförslag
Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer