Statiskt genererad
Shrimp Creole (Louisiana-stil)
En klassisk kreolsk rätt från New Orleans-området med räkor i en smakrik tomatbaserad sås med lök, selleri och grön paprika — perfekt att servera med ris för en rejäl middag.
Tid
45 min
Portioner
5 portioner
Svårighetsgrad
Medel
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 2 msk osaltat smör
- 1 medelstor gul lök, hackad
- 1 medelstor grön paprika, urkärnad och hackad
- 2 stjälkar selleri, hackade
- 5 vitlöksklyftor, fint hackade
- 3 dl kycklingbuljong eller burkotta buljong
- 4 tsk kreolsk kryddblandning
- 1 tsk paprikapulver (stark)
- 0,1 tsk cayennepeppar
- 4 lagerblad
- 5 dl grovhackade tomater
- 3 salladslökar (vårlök), hackade
- 1 msk Worcestershiresås
- 1 tsk Louisiana-stil het sås (t.ex. Crystal)
- 0,5 tsk koshersalt
- 2 msk vegetabilisk olja
- 700 g skalade och rensade räkor
- Till servering: kokt ris
Anpassad från 5 portioner
Instruktioner
- 1
Smält smöret i en stor stekpanna på medel-hög värme. Tillsätt lök, paprika, selleri och vitlök. Fräs tills grönsakerna mjuknat men inte fått för mycket färg (ca 5-7 minuter).
- 2
Tillsätt buljong, 2 tsk kreolsk krydda, paprikapulver, cayennepeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda tills lite reducerat, ca 5 minuter.
- 3
Rör ner tomaterna och låt puttra tills såsen tjocknat något, ca 10 minuter.
- 4
I en separat stekpanna, hetta upp oljan på medel-hög värme, tillsätt räkorna och strö över resterande kreolsk krydda. Stek snabbt tills räkorna börjar bli rosa (ca 1 minut).
- 5
Tillsätt räkorna till tomatsåsen tillsammans med salladslök, Worcestershiresås, het sås och salt. Rör om och låt allt bli genomvarmt, ca 3-4 minuter.
- 6
Ta bort lagerbladen. Servera genast över varmt kokt ris.
Dryckesförslag
Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer