← Tillbaka till alla recept

Statiskt genererad

Shrimp Creole (Louisiana-stil)

En klassisk kreolsk rätt från New Orleans-området med räkor i en smakrik tomatbaserad sås med lök, selleri och grön paprika — perfekt att servera med ris för en rejäl middag.

Tid

45 min

Portioner

5 portioner

Svårighetsgrad

Medel

Favoriter

0 favoriter

skaldjurkreolskLouisianaräkortomatsåsmiddagsmakrik
5.0 ★ (1)
Shrimp Creole (Louisiana-stil)

Ingredienser

5
portioner
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 medelstor gul lök, hackad
  • 1 medelstor grön paprika, urkärnad och hackad
  • 2 stjälkar selleri, hackade
  • 5 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 3 dl kycklingbuljong eller burkotta buljong
  • 4 tsk kreolsk kryddblandning
  • 1 tsk paprikapulver (stark)
  • 0,1 tsk cayennepeppar
  • 4 lagerblad
  • 5 dl grovhackade tomater
  • 3 salladslökar (vårlök), hackade
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 1 tsk Louisiana-stil het sås (t.ex. Crystal)
  • 0,5 tsk kosher­salt
  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 700 g skalade och rensade räkor
  • Till servering: kokt ris

Anpassad från 5 portioner

Instruktioner

  1. 1

    Smält smöret i en stor stekpanna på medel-hög värme. Tillsätt lök, paprika, selleri och vitlök. Fräs tills grönsakerna mjuknat men inte fått för mycket färg (ca 5-7 minuter).

  2. 2

    Tillsätt buljong, 2 tsk kreolsk krydda, paprikapulver, cayenne­peppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda tills lite reducerat, ca 5 minuter.

  3. 3

    Rör ner tomaterna och låt puttra tills såsen tjocknat något, ca 10 minuter.

  4. 4

    I en separat stekpanna, hetta upp oljan på medel-hög värme, tillsätt räkorna och strö över resterande kreolsk krydda. Stek snabbt tills räkorna börjar bli rosa (ca 1 minut).

  5. 5

    Tillsätt räkorna till tomatsåsen tillsammans med salladslök, Worcestershiresås, het sås och salt. Rör om och låt allt bli genomvarmt, ca 3-4 minuter.

  6. 6

    Ta bort lagerbladen. Servera genast över varmt kokt ris.

Dryckesförslag

Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer