Statiskt genererad
Smakfull Porcini Ragù
En läcker och snabb pastarätt med torkade porcini-svampar och parmesan.
Tid
45 min
Portioner
4 portioner
Svårighetsgrad
Lätt
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 40 gram torkade porcini-svampar
- Kokande vatten, för att blötlägga porcini
- Fint salt och svartpeppar
- 0,6 dl olivolja, plus mer för servering
- 3 vitlöksklyftor, mycket fint hackade
- 0,3 tsk krossad rödpeppar (eller mindre, om du föredrar det)
- 1,2 dl fint hackade färska persiljestjälkar och blad, plus mer för servering
- 1,5 msk tomatpuré
- 250 gram torkade tagliatelle-nästen
- 40 gram parmesan, mycket fint riven (ca 0,6 dl, löst packad), plus mer för servering
- 3 msk grädde
Anpassad från 4 portioner
Instruktioner
- 1
I en medelstor skål, täck svamparna med kokande vatten och låt dem blötläggas i 10 minuter. Sila av, och spara 5 msk av blötläggningsvätskan. Hacka svamparna mycket fint, så att de liknar konsistensen av köttfärs, och ställ åt sidan. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
- 2
Lägg oljan, vitlöken, krossad rödpeppar, persilja och en rejäl nypa salt i en kall, stor stekpanna över medel-låg värme. Fräs mycket försiktigt i 5 minuter tills de är mjuka och lätt gyllene, sänk värmen om vitlöken börjar bli brun.
- 3
Öka värmen till medel-hög, tillsätt de hackade svamparna, tomatpurén och rikligt med nymalen svartpeppar (ca 50 varv, 1 till 1,5 tsk). Fräs i 3 minuter, och ställ sedan pannan åt sidan medan du kokar pastan.
- 4
Koka pastan i det saltade kokande vattnet enligt paketets anvisningar tills den är al dente. Sila av, och spara 4,2 dl av pastavattnet.
- 5
Sätt tillbaka stekpannan med svampblandningen på medel-hög värme, tillsätt 3,6 dl av det sparade pastavattnet plus den sparade porcini-blötläggningsvätskan. Låt sjuda. När det sjuder, låt det bubbla i 3 minuter.
- 6
Tillsätt hälften av parmesanen, rör om tills den har smält innan du tillsätter resten. Sänk värmen till medel, tillsätt grädden, följt av den avrunna tagliatellen. Blanda över värmen tills pastan och såsen har emulgerat, 1 till 2 minuter, tillsätt en skvätt mer pastavatten om pastan ser torr ut.
- 7
Ta bort från värmen och servera genast, avsluta med så mycket olivolja och parmesan som du önskar, plus ett strö av persilja.